Belevenissen van een sollicitant: ,,Onthullend en confronterend.”

Van een trouwe lezer kregen wij een tip over een boekje met ervaringen van een sollicitant. Dit boekje heet ‘Belevenissen van een sollicitant’ door Mária Berns (pseudoniem). Mária werd ontslagen door haar werkgever en daardoor verplicht op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Een onthullende en confronterende blik in de werkelijkheid.

Achtergrond

Mária is werkzaam bij een dienstverlener op het gebied van werving en selectie van personeel. Of beter gezegd, was daar werkzaam. Hoewel de crisis in het bedrijf duidelijk merkbaar was kwam het als een verrassing. Haar leidinggevende klopte op de deur van haar kantoor met de mededeling:,,Kan ik je even spreken? Ik heb geen goed bericht. Onze samenwerking gaat eindigen.”. Van het ene op het andere moment belandt Maria in een compleet andere en nieuwe situatie. Hoewel nieuw, een jaar eerder maakte haar man hetzelfde mee. Haar ervaringen en 100 sollicitaties leverden uiteindelijk dit boekje op. Het is bovenal geen zielig verhaal. Mária blijkt een doorzetter, over het bewijs schrijf ik dit stukje.

21 verhaaltjes

In 21 verhaaltjes (eigenlijk 30) neemt Mária Berns je mee in de molen waarin je terecht komt als werkloze. De gesprekken en werkwijze van het UWV. De emotionele strijd. Hoe je de dagen vult. Hoe je omgeving op je reageert. De gesprekken met recruiters van W&S bureaus. De gesprekken bij bedrijven. De 100 sollicitaties. De afwijzingen. Een wereld die je jezelf als ‘werkend mens’ haast niet voor kan stellen.

Onthullend en confronterend

Het komt misschien door mijn leeftijd, met mijn 25 jaar kom ik net om de hoek kijken en ontbreekt het me aan bepaalde levenservaring, maar voor mij is dit boekje een eye-opener. Je bent geneigd te denken dat het allemaal wel goed komt en je zo weer een nieuwe baan hebt. Of dat het je zelfs helemaal niet overkomt, een ontslag… Het maakt je bewuster van de gevolgen van de financiële crisis op individuele mensenlevens.

Herkenning

Aan de andere kant is er veel herkenning. Ik ken, net als Mária, de wereld van werving en selectie redelijk goed. En het is een feit dat het beleid van bureaus en HR-afdelingen lang niet altijd gericht zijn op de kandidaat. Automatische afwijzingen, geen reden van afwijzing, standaard redenen van afwijzing of zelfs helemaal geen afwijzing. Er is vanuit de kandidaat denkend nog heel wat te verbeteren. En dit hoeft niet perse ten koste te gaan van de efficiëntie bij bedrijven. Duidelijkheid in vacature-omschrijving, over bijvoorbeeld het wel of niet houden van assessment, levert een hogere kwaliteit aan reacties op waarmee automatisch tijd wordt gewonnen.

Aanrader

Ik kan er niet veel meer over schrijven, u moet het zelf maar lezen! Eigenlijk is dit boekje voor iedereen een aanrader, alleen al om de belevingswereld van een werkzoekende beter te begrijpen, maar vooral voor recruiters, HR-professionals, leidinggevenden of andere werkzoekenden. Het boekje is luchtig, snel geschreven en leest makkelijk weg. Ideaal als u in de decembermaand wat extra vrije tijd heeft.

Leave a Comment