Direct solliciteren versus solliciteren via bureaus

Herkenbaar? Je hebt de afgelopen vakantie in je hangmat onder een palmboom je carrièrezonden overdacht. De crisis is bijna voorbij, tijd voor die nieuwe stap? Je kijkt naar je spiegelbeeld in  het helderblauwe water van de warme oceaan en je ziet dat je een dagje ouder wordt. Nu weet je het zeker! Je gaat ervoor! Na de vakantie meteen op zoek naar je nieuwe droombaan!

Thuis aangekomen Google je jouw nieuwe droombaan. Aangenaam verrast merk je op dat de economie echt op stoom komt. Jouw droomvacature komt 15 keer voor en ook nog eens in de buurt. Geweldig. Je bekijkt de droomvacatures nog wat beter. Hé dat is vreemd, ze lijken wel erg op elkaar. Sterker nog, je ziet exact dezelfde functieomschrijving een paar keer terug. Op zoek naar een naam van het bedrijf stuit je op ‘onze opdrachtgever, een gerenommeerde dienstverlener in…’ Vaag… weg vakantiegevoel. Helaas, net als in de regen thuiskomen.Tegenvaller.

Tja, het nadeel van de NCNP business, oftewel NoCureNoPay, oftewel dezelfde vacature ligt bij verschillende bureaus. Ze mogen allemaal meezoeken van de gerenommeerde dienstverlener, bedrijf X. Ze krijgen pas betaald als de vacature vervuld is. Of dit de dienstverlening voor de kandidaat én bedrijf X ten goede komt, is onderwerp voor een andere blog.  Één ding is zeker, als kandidaat/sollicitant heb je nu een dilemma.

‘Voor welk bureau moet ik kiezen? Welk bureau kan me aan mijn droombaan helpen?  Of moet ik direct bij bedrijf X solliciteren?’

Beter gezegd: ‘waar liggen voor mij, als sollicitant, de beste kansen?’

Het antwoord op de vraag is niet simpel. Sorry. Ik kan wel wat richtlijnen aangeven.

Direct solliciteren

Je kan vrij gemakkelijk erachter komen wie bedrijf X is. Google wat op steekwoorden van de vacature en je komt er vaak wel achter (beperk je niet op de eerste zoekpagina, vaak staan daar de bureaus, die hebben vaak een hogere Google ranking). Je kan ook een zin uit de vacature googlen,  vaak worden de functieomschrijvingen 1 op 1 overgenomen.

Je kan nu besluiten direct te solliciteren. Helaas zijn heel veel bedrijven niet goed in het verwerken van sollicitaties. Ik heb de cijfers niet bij de hand, maar het komt vaak voor dat jouw CV niet of nauwelijks de aandacht krijgt die het verdiend. Zeker niet als de vacature uitgezet is bij verschillende bureaus, want dan hoeft P&O/ HRM/ Recruitment van bedrijf X niet de ‘vermoeiende’ voorselectie te doen.

‘Ok, dan ga ik via een bureau solliciteren, lekker makkelijk, want scheelt mij weer het schrijven van een motivatiebrief’.

Solliciteren via een bureau

Helaas is de dienstverlening van veel bureaus ook niet optimaal, want ze willen namelijk met zo weinig mogelijk inspanning zo veel mogelijk resultaat krijgen (gevolg van NCNP), of ze hebben simpelweg de kennis of ervaring niet in huis om voor jou een goede ingang te zijn. De kans is ook aanwezig dat ze nauwelijks een relatie hebben met bedrijf X, maar jouw CV als ingang gebruiken.

‘Getver, dat klinkt wel heel negatief allemaal. Je verlangt weer terug naar de hangmat onder de  palmboom’.

Gelukkig zijn er ook veel bedrjven én  bureaus die het prima doen en jou wel vooruit kunnen helpen. Dat hoeven trouwens niet de bekende bureaus te zijn, vaak hebben regionale bureaus juist de beste ingang.

Als een bureau met de naam van  een bedrijf adverteert betekent ook vaak dat ze goede contacten hebben met het bedrijf.

‘Wat moet ik nu  doen?’

Bel en vergelijk! Als de vacature bij verschillende bureaus uitstaat, is de kans groot dat bedrijf X gewend is te werken met bureaus en geen zin heeft om de voorselectie zelf te doen. Probeer het bureau te vinden dat de beste ingang heeft bij bedrijf X. Bekijk kritisch de vacaturetekst en de website van het bureau. Diegene die de meeste informatie geeft, heeft vaak de beste ingang. Bel en stel concreet de vraag: ‘Ben jij voor mij de beste ingang  en waarom’? Hoe goed kennen ze het bedrijf? Geeft het bureau de juiste antwoorden en heb je er een goede gevoel bij. Go for it! Ga in zee met het bureau. Beperk je dan ook tot dat bureau en ga niet ook nog direct bedrijf X benaderen. Dat is niet netjes. Zeker als jouw profiel niet exact  past op de vacature, dan zou een bureau een goede kruiwagen kunnen zijn. Ten minste als het bureau vindt dat je kans maakt.

Zit er voor jouw gevoel geen goed bureau bij? Dan kun je kiezen voor de directe sollicitatie. Let wel! Een goed bureau zorgt ervoor dat je CV opvalt. In dit geval moet je zelf opvallen, door te bellen voor extra info en door een goede, korte motivatie te schrijven (naar aanleiding van de info die je gekregen hebt).

Kortom

Heb je een goed bureau gevonden? Solliciteer dan via dat bureau, anders zelf solliciteren.

Succes!

Leave a Comment