Het belang van uithoudingsvermogen en discipline in je loopbaan

Ik weet het, in deze tijd zijn het geen populaire termen: uithoudingsvermogen en discipline. Toch denk ik dat juist deze 2 zeldzame  (karakter)eigenschappen het verschil kunnen maken in je loopbaan. We zijn er aan gewend geraakt om, als het moeilijk wordt, de makkelijkste weg te kiezen.

We leven in een tijdperk waarin we steeds minder de verantwoording voelen naar onszelf of naar anderen om iets af te maken. Vraag de cijfers maar eens op bij verschillende praktijkopleiders in Nederland, u zult schrikken van het percentage uitvallers. Zelf ben ik in 2007 een HBO opleiding begonnen in de avonduren en nu met het einde in zicht is er nog maar één medestudent over van de bijna 20 met wie we zijn gestart. Ik denk dat het helaas geen uitzondering is, terwijl in iedereen 4 jaar geleden enthousiast aan de opleiding begon.

Moderne denken

Je ziet het ook terug in onze loyaliteit naar werkgevers toe die de afgelopen decennia in zijn algemeenheid sterk is afgenomen. Het moderne denken, waarin we steeds meer afwijken van vaste arbeidscontracten en kiezen voor flexibele dienstverbanden, past prima in dit plaatje. Want niet alleen werkt dit prettig voor bedrijven in economisch slechte tijden wanneer ze eenvoudig hun personeelsbestand kunnen reduceren, er zijn simpel weg weinig mensen meer te vinden van de beruchte ‘Y generatie’ die zomaar 10 jaar voor dezelfde werkgever willen werken. Mensen die genoegen durven te nemen met een mindere functie om zo te investeren in doorgroei binnen een organisatie en uitgroeien tot ‘cultuur bewaarders’. Ze zijn van uitstervende aard.

Beloning

Toch durf ik te stellen dat ook in deze tijd discipline en uithoudingsvermogen van doorslaggevend belang kunnen zijn in je loopbaan. Misschien lijkt het niet altijd even aantrekkelijk om de discipline op te brengen om nu die opleiding af te maken, uiteindelijk zal je er trots op zijn en er je voordeel mee doen als het je toch is gelukt.

Het heeft lef en uithoudingsvermogen nodig om loyaal te blijven aan je werkgever als je ergens anders een beter salaris aangeboden krijgt. Als je een conflict hebt met een collega of leidinggevende, vraagt het lef en uithoudingsvermogen om loyaal te blijven en het gesprek aan te gaan in plaats van weg te lopen. Het zit bijna in onze genen om op dat soort momenten de makkelijkste weg te kiezen.

Probeer het eens, de discipline en het uithoudingsvermogen opbrengen om af te maken waar je aan begonnen bent. Voor je het weet ben je onderscheidend bezig!

Leave a Comment