Hoe eerlijk ben jij tegen je baas over je sollicitatie?

Met de Kerstdagen voor de deur is het tijd voor een moment van bezinning. Wat heb ik afgelopen jaar zoal gedaan en belangrijk in deze: hoe eerlijk was ik tegen mijn baas?

Onderzoek

Het blijkt dat wij Nederlanders vrij eerlijk zijn tegenover onze baas wanneer we op zoek zijn naar ander werk. Zo vertelt maar liefst 1 op de 3 werknemers het aan hun leidinggevende als ze een sollicitatiegesprek hebben. Het verzinnen van een smoes en daarmee dus eigenlijk liegen, doet slechts een minderheid (naar het schijnt minder dan een vijfde). De smoes die het wellicht nog het beste doet is het zogenaamde tandartsbezoek, om vervolgens op kantoor terug te keren en te zeggen; Au, ik heb toch nog zo’n last van mijn kies. Wat mij nog het meest bevreemdt is dat collega’s een paar weken later enorm verbaasd zijn als de betreffende collega een mededeling wil doen (ja hoor, denk ik dan al): een nieuwe baan in het verschiet. Uiteraard begrijp ik ook wel dat er mensen zijn die echt naar de dokter/tandarts etcetera moeten, alleen op de een of andere manier vind ik het altijd opvallen als mensen niet eerlijk zijn. De meerderheid van de mensen die solliciteren laat de waarheid in het midden: ze nemen gewoon een vrije dag op. Best een slimme oplossing dacht ik zo.

Twijfels

Persoonlijk trek ik mijn twijfels bij bovenstaand onderzoek. Allereerst vraag ik me af hoe het onderzoek is verricht en of mensen over zo’n onderwerp geen sociaal wenselijke antwoorden geven. Na wat speurwerk op internet lees ik immers op verscheidene blog-pagina’s over dit onderwerp een verscheidenheid aan antwoorden, alleen de woorden: ‘Wees eerlijk’ kwam ik zelden tegen. Mooie tips zijn er te lezen en als je zelf slecht bent in het verzinnen van smoezen, dan kom je er met een beetje googlen wel uit. Het gaat van bescheiden smoezen als ‘Mijn wasmachine is vannacht stuk gegaan en de loodgieter komt langs’ tot aan ‘Zeg gewoon dat je naar de gynaecoloog moet; zeker mannen durven daar geen vragen over te stellen.’ Ook vind ik een pagina waar je je kan abonneren op een nieuwsbrief waarbij je de nieuwste smoezen ontvangt. Ik ben met stomheid geslagen! Ben ik dan zo braaf wat dit onderwerp betreft? Ik ben heus niet roomser dan de paus, alleen houd ik altijd in mijn achterhoofd: ‘Eerlijkheid duurt het langst’.

Verplicht vrij

Wat waarschijnlijk niet iedereen weet is dat werkgevers hun werknemers verplicht vrij moeten geven als ze willen solliciteren. Lekker makkelijk, zou je wellicht denken, alleen wat nu als de baan niet doorgaat en die bonusuitkering komt eraan? Het blijft toch een lastig spel, hoe nu om te gaan met sollicitereren op je huidige werkplek. Je wilt natuurlijk geen oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt. Mijn advies als je niet eerlijk durft te zijn: neem gewoon vrij en ik ben ervan overtuigd dat je daardoor met een beter gevoel terug kijkt op het afgelopen jaar.

Leave a Comment