Social Media & Recruitment

Wat ik mij nog levendig voor de geest kan halen is hoe wij in 2006 met ons Werving & Selectie bureau tot diep in de nacht de Monsterboard’s van deze wereld aan het afstruinen waren op zoek naar geschikte kandidaten. Om vervolgens na het eerste gesprek naar een kledingwinkel te lopen met de kandidaat om deze in een pak te hijsen (ja, hier zit nog wat frustratie…). Tot onze verbijstering en geluk hebben wij dit bedrijf binnen negen maanden na oprichting verkocht en konden we onze activiteiten met meer mensen uitvoeren. Voor mij betekende dit vooral: nachtrust!

Uiteindelijk ben ik na wat omzwervingen terecht gekomen in de sociale media en netwerken. Waar ik ook weer tegen recruitment aanloop, alleen nu met behulp van de sociale media. Sociale media verandert de manier waarop bedrijven werken en ondanks dat veel van het werven en selecteren nog via de traditionele kanalen plaatsvindt, komen er steeds meer manieren om zelf online de ideale kandidaat te vinden. Hier liggen kansen voor het MKB. Om kosten te besparen kun je zelf via de sociale media al een hoop werk doen. Als aanvulling op of vervanging van het werving & selectie bureau.

Hoe? Dat zal ik hieronder verder uitwerken.

Gebruik maken van bestaande kanalen

Je kunt gebruik maken van bestaande kanalen. Een personeelsadvertentie is ideale content voor een weblog en vanuit het weblog kun je het doorlinken naar Facebook, Hyves, Twitter en LinkedIn. Je kunt je vrienden en relaties vragen om de link door te sturen naar hun relaties en vrienden, vooral diegene die op zoek zijn naar een andere baan. Op deze manier bereik je snel een grote hoeveelheid mensen.

Gebruik niche sites

Daar waar grote netwerken zoals Facebook, LinkedIn en Hyves je een groter publiek bieden kan het ook interessant zijn om eens bij de kleinere sites te kijken. Mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan zoeken op het web naar vacatures en plaatsen hun CV op allerlei websites en vacaturebanken. Ik denk dat als je in je eigen niche zoekt je veel doelgerichter bezig bent dan als je op de grote sites op zoek gaat naar de ideale kandidaat.

Je concurrenten volgen

Grote kans dat je in sector werkt waar je veel concurrenten hebt. Die ongeveer hetzelfde doen wat jij doet. Ga mensen van andere bedrijven volgen via de sociale media en zie wat ze doen, wat hen bezig houdt. Niet alleen krijg je inzicht in wat ze aan het doen zijn, maar je ziet het ook als ze bezig zijn om van baan te veranderen of dat ze ontevreden zijn bij hun huidige werkgever. Dit biedt jou weer de kans om hen een aanbieding te doen om voor jou te komen werken, voordat een ander het doet. Je kunt via de sociale media al een informele relatie opbouwen.

Bekijk kandidaten online

Wij leven in een wereld waar wij zo ongeveer alles online met elkaar delen. Dit geldt niet voor iedereen, maar het het kost je niet veel tijd om te achterhalen wat je potentiële werknemers online doen. Je zult waarschijnlijk niet zien dat ze goed zijn in het invullen van spreadsheets, maar je zult wel foto’s zien en meer van de persoon zelf. Aan de andere kant weet ik inmiddels dat het niet ongebruikelijk is dat kandidaten naar sollicitatiegesprekken komen en alles al over het bedrijf weten én ook veel over mij weten, doordat ze mij op Twitter of LinkedIn volgen. Ook de kandidaten doen hun huiswerk tegenwoordig.

Doe eens gek

Als je echt wat anders wilt, waarom organiseer je dan niet een wedstrijd om te zien wie de baan echt heel graag wil. Zet hierbij de sociale media en netwerken in voor een zo groot mogelijk bereik. De prettige bijkomstigheid kan zijn dat het een uitstekende PR voor jouw bedrijf oplevert. Een wijnhandel heeft bijvoorbeeld een wedstrijd gehouden om een sociale media expert te vinden. Hierbij werd gevraagd om de inzending voor de wedstrijd per video te doen. Op deze manier werd de wijnhandel nog eens extra in het spotlicht gezet en het leverde veel extra publiciteit op. Dit zal niet voor elk bedrijf werken, maar het laat wel zien dat er manieren zijn waarop je de sociale media kunt gebruiken om nieuw personeel te vinden en tegelijkertijd wat extra PR te genereren voor jouw bedrijf.

Is Sociale media recruitment effectief

Voor ons is het zeker effectief. Hierbij is het belangrijk te weten dat wij een social media bureau zijn. Bedrijven maken steeds meer gebruik van de sociale media en sociale netwerken om nieuw personeel te vinden. Het zal niet de meest geschikte tool zijn voor bepaalde functies en bedrijven, maar het is een goed alternatief of goede aanvulling op, bij het werven van personeel.

Leave a Comment