Wil het solliciteren maar niet lukken? Gebruik dan deze 3 tips!

Ben jij toevallig net op een zoek naar een nieuwe baan? Bijvoorbeeld omdat je net bent afgestuurd of omdat je graag eens iets anders zou willen doen? Er zijn veel verschillende redenen om van baan te veranderen en voor vrijwel iedere nieuwe baan, moet je een sollicitatieproces doorlopen. Vaak begint dit met je sollicitatiebrief, gevolgd door één of meerdere gesprekken. Maar wat te doen als het solliciteren maar niet wil lukken? Wees gerust. Met deze tips helpen wij je een eind op weg in de wereld van het succesvol solliciteren! 

1. Wees kritisch naar jezelf

Wanneer het niet lukt om een baan te vinden na tal van sollicitaties, kan dat uiteraard meerdere redenen hebben. Het is daarom belangrijk om kritisch naar jezelf te kijken en de manier waarop je solliciteert. Wellicht moet je meer aandacht besteden aan je sollicitatiebrief, de gesprekken die je voert of de functies waarop je solliciteert. Probeer daarom altijd om goede feedback te vragen wanneer je afgewezen wordt bij een sollicitatie. Op die manier kun je achterhalen op welke fronten jij jezelf kunt verbeteren en waar er winst te behalen valt. Zo maak je solliciteren alleen maar makkelijker!

2. Maak gebruik van uitzendbureaus

Een andere manier die je helpt om succesvol te solliciteren is door gebruik te maken van uitzendbureaus. Uitzendbureaus hebben veel contacten binnen grote bedrijven waardoor je net iets makkelijker wordt binnen geloodst. Daarnaast hebben uitzendbureaus vaak verschillende vacatures in diverse branches en plaatsen, waardoor je eenvoudig een aantal vacatures kunt vinden die bij je passen. Bijvoorbeeld bij het zoeken van technische vacatures in de regio Rotterdam.

3. Probeer iets te veranderen

Mocht het na meerdere pogingen alsnog niet lukken om uitgenodigd te worden op een gesprek, probeer dan in zo’n geval wat zaken te veranderen. Bijvoorbeeld in de motivatiebrief die je schrijft. Wellicht dat een andere aanpak je meer succes oplevert. Ook kan het zo zijn dat je te bescheiden bent in je cv of motivatiebrief. Wees uiteraard eerlijk maar schuif niet onder stoelen of banken wat jij ontzettend goed kunt. Andere kandidaten doen dat ook niet! Probeer je daarnaast altijd in te leven in het bedrijf. Wat voor iemand zoeken zij? Je hoeft jezelf natuurlijk niet anders voor te doen dan je bent, maar zorg er wel voor jij zo goed mogelijk in hun ideale plaatje past.

Solliciteren is nu eenmaal niet eenvoudig en de één gaat het makkelijker af dan de ander. Informatie op het internet met solliciteertips kan jou wellicht helpen. Ook kun je ouders en vrienden vragen om je te helpen bij het solliciteren, hoe pakken zij dingen aan? Misschien kunnen ze je net dat extra duwtje in de goede richting geven. Veel succes met solliciteren!

Leave a Comment